AYRINTILI BİLGİ:
İslâm sanatları arasında özel bir yeri olan Hüsn-i hat, zaman içerisinde gelişme göstererek tarihteki yerini almıştır. Elinizdeki kitapta bu tarihi seyri göreceksiniz. Ayrıca meraklısı için yazı sanatı ve malzemeleri, yazı sanatının öncü hattatlarıyla ilgili gerekli bilgi verilmiştir. Dipnotlarda ve bibliyografyada yer alan eserler, ilgilisini bu konuda gerekli yerlere yönlendirecektir.
Kitapta, tarih boyunca ortaya konulmuş yazı sanatının güzel örnekleri yanında günümüz hattatlarından da bir demet sunulmuştur. Bundan başka hat sanatının öğretiminde elzem olan Rik’a meşkleri, Hattat Mustafa Halim Özyazıcı’nın kaleminden verilmiştir. Sülüs-Nesih yazının zirve ismi Mehmed Şevki Efendi’nin meşkleri yanı sıra Celî Sülüs yazının klasikleri arasında sayılan Hattat Sâmi Efendi’nin Yenî Cami Sebîli kalıpları bu kitapta yer almaktadır. Bu yönüyle bu eser Hüsn-i hat meraklılarının başucu kitabı olacaktır.
YAZAR HAKKINDA:
Süleyman BERK, Prof. Dr. (Bursa-İnegöl, 1964). İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1988 yılında Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1994 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’nda “İlçe Müftüsü” olarak görev yaptı. Hâlen Yalova Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde Türk İslâm Sanatları Tarihi öğretim üyesidir.
Hattat Hâmid Aytaç’ın talebelerinden Talip Mert’ten Sülüs-Nesih icâzetnâmesini aldı. 1999 yılında “Hattat Mustafa Râkım’da Celî Sülüs ve Tuğra Estetiği” isimli doktora tezini tamamladı.
Yurtiçi ve yurtdışında Hüsn-i Hat sergileri açtı. 2001 yılında T.C. Kültür Bakanlığı “Hat Ödülü”nü aldı. 2005 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Hat Sanatçısı Kimlik Kartı verildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dört defa Avustralya’ya, birer defa Bosna Hersek ve İran’a Hat Sanatını tanıtma amacıyla gönderildi. Hat Sanatı ile ilgili yarışmalarda jüri üyelikleri yaptı. Üç kitabı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TEDA projesi kapsamında Farsça olarak yayımlandı. 2016 yılından beri Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen uluslararası “Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması”nın koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Süleyman Berk’in neşredilen çok sayıda bilimsel makalesi, tebliğleri ve hat sanatı üzerine verdiği konferansları yanı sıra yayınlanmış eserleri şunlardır:
1) Hattat Mustafa Râkım Efendi, 2003; 2) Eyüplü Hattatlar, (ed.) 2004; 3) Hat San’atı, 2006; 4) Zamanı Aşan Taşlar (II cilt); 5) Hattat Necmeddin Okyay, (ed.) 2011; 6) İstanbul’un 100 Hattatı, 2012. 7) Yaşar Şâdî’den Hutût-i Meşâhîr, 2021.